Anmäl dig här

Gastronomiprogrammet, 180 hp

Om programmet

Gastronomiprogrammet vänder sig till dig som har ett brinnande intresse för mat, dryck, matlagning, människor och måltider som en viktig del av vardag och fest. Programmet har två inriktningar: kreativ matlagning och värdskap.

Programtyp: Nybörjarprogram
Examen: Inriktning kreativ matlagning:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och kreativ matlagning.

Inriktning värdskap:
Filosofie kandidatexamen. Huvudområde: måltids- och restaurangvetenskap. Inriktning: gastronomi och värdskap. Anmälan och behörighet Utbildningsplan

Så läser du

Programmet har två inriktningar: kreativ matlagning och värdskap. Utbildningen bygger på kurser där vetenskap tillämpas i det praktiska hantverket i kök och matsal. Bland annat ingår kurser i ledarskap, revenue management, dryckeskunskap, serveringshantverk och kreativ matlagning. I undervisningen på programmets kurser samarbetar våra lärare med kunniga branschprofiler för att få en så verklighetsanpassad utbildning som möjligt. Utöver det möter studenter den praktiska verkligheten under sina verksamhetsförlagda studier. Utbildningen leder till en kandidatexamen med möjlighet till vidare studier på avancerad nivå.

År 1 och 2 är gemensamt för båda inriktningarna. Då läser du Måltids- och restaurangvetenskap 1, 2 och 3, måltidskultur och samhället, entreprenörskap och företaget i samhället samt  ledarskap och revenue management.

Inriktning kreativ matlagning läser:
År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, vinkunskap och matlagning.
År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, VFU, restaurangdrift i kök och examensarbete.

Inriktning värdskap läser:
År 2: Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och värdskap, vinkunskap och sommelerie.
År 3: Gastronomi, inriktning gastronomi och värdskap, VFU, restaurangdrift i matsal och examensarbete.

Det här kan du jobba med

Gastronomiprogrammet förbereder dig för en framtid där du kan arbeta med utveckling och design av måltider som exempelvis kock, sommelier, konditor, produktutvecklare eller som Food and Beverage-ansvarig på hotell och restaurang.

Läsa vidare
Vill du läsa vidare finns möjligheten att läsa kurser som leder till en masterexamen.

Läs mer om anmälan och behörighet

Kontaktinformation

Restauranghögskolan
Umeå universitet, Lärarutbildningshuset
901 87 Umeå

Webbsida

Kontaktperson:
Ute Walter

Tel: 090-786 71 91

Kontaktformulär